Nieuws

Meer dan voetballen, maart 2019

Meer dan voetballen

Voetballen, rackets, pionnen in verschillende kleuren en maten, tennisballen, hockeysticks, honkbalknuppels, gezicht beschermers, gymmatjes, hockeyballen,  een verstelbaar net, een basketbalring, softballen, kleinere ballen, fluitjes, scoreborden, kubbs, hoepels, nog meer ballen, springtouwen en plastic stoepranden.  Voor bijna elke sport is sinds kort het materiaal aanwezig. Genoeg om mooie sportdagen, clinics of toernooien mee te organiseren. Voor zowel kinderen als ouderen. Basisschool de IJsselhof komt hier voor hun buiten gymlessen, schoolvoetbal wordt er georganiseerd en ook de Koningsspelen komen er weer aan, waarbij meer dan 1000 kinderen samen komen sporten op sportpark De Siggels. Ook komen er nog smartgoals, die ook gemakkelijk door de voetbalschool Skills Zwolle gehuurd kunnen worden. Waardoor de stichting MVO een deel van het bedrag weer terugverdient.

Naast al het nieuwe materiaal om buiten te kunnen sporten, spelen en bewegen, staat er ook binnen in het buurthuis een nieuwe aanwinst waar lang naar uit werd gekeken. De Playtafel, is een digitale tafel met tal van mogelijkheden. Kinderen van de Sport-BSO kunnen er (leerzame) spelletjes op spelen, maar ook voor de oudste doelgroep heeft het mooie functies. Zij kunnen er doormiddel van foto’s, muziek of video’s uit de oudere jaren, hun herinneringen aan vroeger ophalen. Herinneringen die gebruikt kunnen worden als gespreksstof.

Studenten

MVO de Siggels en v.v. SVI werken samen met verschillende scholen en opleidingen. Landstede studenten helpen bij de organisatie van de Koningsspelen. Deltion studenten helpen de onderhoudsploeg met klussen, of helpen met schoonmaken. Een Windesheim student die Ryan helpt bij de gehandicapte sport. Twee stagiaires van Deltion die bij de Sport-BSO helpen, om met de kinderen te kunnen sporten. Een nieuwe stagiaire die helpt met het participatieproject, met het begeleiden van mensen met individuele vragen. Ralf Westenberg (oud bestuurslid van MVO de Siggels) die nu voor zijn opleiding als stagiair zich bezig gaat houden met bedrijfssport en gehandicaptensport.  Binnenkort is er ook een gesprek met de Christelijke Hogeschool Viaa, om te kijken of studenten structureel onderzoek kunnen doen naar hoe de toekomst er voor het buurthuis er uit ziet.

Heldinnen

8 maart wordt er in het buurthuis en op sportpark De Siggels de internationale vrouwendag georganiseerd. Deze dag is in samenwerking met Travers en heeft als thema Heldinnen. Vrouwen met verschillende nationaliteiten kunnen op vrijdag 8 maart samen dansen, muziek maken/luisteren en sporten. Er zullen standjes staan waarbij ze hun haren kunnen laten knippen of hun nagels laten lakken. Daarnaast kunnen ze ook in gesprek gaan over serieuze onderwerpen als hoe moet ik omgaan met financieren, of met een (moeizame) relatie. Omdat het een vrouwendag is die bij v.v. SVI wordt georganiseerd zou het mooi zijn als ook de vrouwelijke leden van v.v. SVI hierbij een rol zouden kunnen spelen. Bijvoorbeeld door het geven van een clinic.

Ruimtes

Het buurthuis is een perfecte locatie voor een vergadering, cursus of presentatie. Afgelopen maand is er ook gebruik van gemaakt van de beschikbare ruimtes. De KNVB is op bezoek geweest met een presentatie over besturen met impact. De Christen Unie heeft er vergaderd. En binnenkort komt het Sociaal Wijkteam er een cursus geven. Wat ook mooi is, is dat de aangeschafte Playtafel ook een uitstekende communicatiemiddel is die gebruikt kan worden voor het geven van presentaties.

28 maart is er in het buurthuis het armoedecafé. Waarbij er standjes staan om mensen te helpen die het financieel niet zo makkelijk hebben. Ook deze dag wordt in samenwerking met Travers georganiseerd. Door zulke informatiedagen te organiseren, komt het buurthuis ook op deze manier in het nieuws, wat weer leidt tot het bereiken van een andere doelgroep uit de wijk.

Mooie drukte

“Op een dinsdag waren er hier heel veel verschillende mensen”, vertelt Marcus Jan. “Er waren cursisten van de Alpha Cursus. Buiten voetbalden de mannen van Walking Football (een groep die nu al bestaat uit 13 man!). De onderhoudsploeg was aanwezig. Er was een participant, één op één, bezig met bewegingsoefeningen. De organisatie van het kenniscafé  was bezig met organiseren. Er werd een potje biljart gespeeld. Er werd getafeltennist door de tafeltennisgroep. En er waren flipperaars aan het spelen op de flipperkast, jongens die niks met de club v.v. SVI hebben, maar die fan zijn van flipperen en die hier de enige plek in Zwolle hebben gevonden waar je dat kan doen.”